fredag 27 november 2009

Bra men svårt jobb åt Malmström

Cecilia Malmström får ansvar för polisfrågor och migration i den nya EU-kommissionen. Ett viktigt jobb som hon passar bra på. Men också ett svårt uppdrag.

Förhandlingarna om EU:s politik de närmaste åren visar hur vindarna blåser. Sveriges första förslag till Stockholmsprogram var hyfsat progressivt i migrationsfrågorna, men efter de senaste veckornas manglande är det åter de restriktiva formuleringarna som dominerar. Cecilia Malmström får ansvaret för EU:s allt högre murar mot flyktingar, det blir inte lätt för en svensk liberal.

Den text justitieministrarna ska besluta på måndag är bättre på polisområdet, men även där har svenska reformförslag vattnats ur. EU har fått välförtjänt kritik för de många integritetskränkande förslagen i terrorbekämpningens spår.

Cecilia Malmström har drivit rättighetsfrågor hårt. Därför är det bra att hon får "home affairs" och inte någon batongpolitiker från länder med mer repressiv politik än Sverige. Men uppdraget blir inte lätt.

I övrigt kan man notera att de stora länderna lägger beslag på många av de tyngsta posterna i EU-kommissionen. Frankrike får inre marknad, britterna utrikespolitiken, tyskarna den växande energiportföljen, Italien industri och Spanien konkurrens.

Connie Hedegaard blir bra som klimatkommissionär men den avgörande frågan är hur tjänstemannaorganisationen kommer att se ut. Barroso talade om att använda dem som lagt grunden till EU:s ledande roll på området, men risken är att det snarare blir industrivänliga personer som leder det nya direktoratet.

Margot Wallström fick igenom sitt förslag att en kommissionär (Reding) får ansvar för bland annat medborgarskap och kommunikation. Bra att kommunikation blir ett politiskt ansvar och inte enbart en fråga för generalsekretariatet.

Ser man till alla EU:s nya jobb så har inte Fredrik Reinfeldt lyckats särskilt bra. Det blev ingen post som hög representant eller permanent ordförande åt Carl Bildt, inte någon vice-ordförandepost i kommissionen. Cecilia Malmströms område är viktigt men lär inte ge några stora inrikespolitiska fördelar, snarare tvärtom. Dessutom blev resultatet av all kohandel två okända namn på de nya toppjobben: Herman Van Rompuy och Catherine Ashton. Misslyckas någon av dem vilar en del av ansvaret på Reinfeldt.

Jag återkommer till andra aspekter på den nya kommissionen.

[UPPDATERING Jag ser att Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund skryter om att Malmströms jobb minsann är mycket bättre än Sverige haft tidigare. Det känns lite småaktigt mot Margot Wallström som varit förste vice ordförande och haft den viktiga miljöportföljen, liksom mot Anita Gradin som lade grunden till det rättsliga och inrikes samarbetet. Regeringen borde istället ägna sig åt att ge Cecilia Malmström förutsättningar att göra ett bra jobb genom ett progressivt Stockholmsprogram.]

Andra om EU-kommissionen: AB, AB2, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Expressen, GP, SvD, SvD2, SvD3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar