fredag 5 mars 2010

Sluta tjafsa - börja jobba

EU.s utrikesministrar möts samma dag som Kinas folkkongress inleder sitt årliga möte. Men vänta inget två timmars linjetal från EU:s Höga representant. Tvärtom lär snacket i korridorerna fortsätta om Catherine Ashtons svaga ställning.

EU skulle verkligen behöva en stark gemensam röst just nu. Annars lär det bli svårt att hålla ihop unionen om Iran eller att övertyga Kina och USA om bättre klimatpolitik. Bara för att ta två av många exempel på vårens utrikespolitiska utmaningar.

Men omfattningen av den interna bråket i Bryssel om Lissabonfördragets genomförande förvånar till och med erfarna diplomater. Henrik Brors rapporterar bra om det i dagens DN (jag hittar inte artikeln på nätet).

Att regeringarna i ministerrådet skulle slåss med kommissionen om inflytandet är knappast förvånande. Inte heller att de tre stora länderna försöker göra upp om toppjobben. Carl Bildt och David Miliband skriver tänkvärt om vägen framåt i sitt gemensamma öppna brev inför utrikesministermötet.

Catherine Ashtons problem är inte heller överraskande. Många vill ha en svag Hög representant och Ashton lider av sin bristande erfarenhet i utrikespolitiken.

Hon är kvinna i en traditionellt manlig miljö - men det är inte den enda förklaringen. Anna Lindh hade liknande problem under sin första tid som utrikesminister, men klarade dem bland annat därför att hon redan hade en bred internationell erfarenhet.

Tyvärr valde regeringscheferna avsiktligt en person som skulle ha svårt att hävda sig mot dem. Det är inte Ashtons fel, men däremot har hon gjort ett misstag genom att inte snabbare utnämna erfarna och lojala medarbetare.

Det som verkligen oroar är maktkampens intensitet och de skygglappar som EU verkar ta på sig under tiden. Fördelarna med Lissabonfördraget kan snabbt bytas till svagheter om de interna striderna fortsätter att skymma centrala utrikespolitiska uppgifter. Då lär Wen Jiabao och Barack Obama fortsätta att göra upp de stora globala frågorna utan att bry sig så mycket om Europa.

Andra om EU:s utrikesministermöte: Ekot, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar