tisdag 25 maj 2010

Dramatik om EU:s Iranlinje

Inga svenska nyhetsmedier tycks ha uppfattat hur intensiva diskussionerna nu är inom EU om Iran. Avtalet med Turkiet och Brasilien om att lämna över låganrikat uran fick snabbt kritik från USA och Storbritannien. Även Catherine Ashton var njugg i sina kommentarer.

Jag skrev i söndags om hur flera internationella bedömare varnade för att slå igen dörren mot Iran och om att Carl Bildt tycktes vara mer positiv till uranuppgörelsen. Den bilden har jag sedan fått bekräftad. På svenska UD finns en stark oro för att förhandlingsspåret misslyckas om de stora västländerna fortsätter sin negativa hållning till Turkiets och Brasiliens insatser. Nu pågår intensiva samtal om vilken linje EU ska ha.

Carl Bildt skrev igår på sin blogg om sina försök att tala med britterna:

"Storbritanniens nye Europa-minister David Lidington och jag passade t ex på tillfället att stämma av positioner i några av de viktiga frågor som nu ligger framför oss inom EU, inte minst på utvidgningsområdet.

Men vi utbytte också informationer och synpunktet på Iran-politiken.

Jag sade att ett avtal nu som för ut ca 1,2 ton låganrikat uran ur Iran – en mycket stor del av det man lyckats att framställa hitintills – skulle ge oss betydligt bättre möjligheter att hantera de vidare också nukleära utmaningarna med Iran. Och det är knappast realistiskt att tro att alla dessa utmaningar skulle kunna lösas på en gång."


Carl Bildt har rätt. Det är ett svenskt intresse över blockgränserna att försöka hitta fredliga lösningar på Irankonflikten. Då gäller det att få USA och Storbritannien att backa ur den återvändsgränd de i full fart kör in i.

Risken för ett nytt krig i Mellanöstern får måhända inte plats i några snabbt hopsnickrade valkompasser. Men Iran är en avgörande fråga för EU - och för svensk säkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar