torsdag 6 maj 2010

Finansspekulanternas comeback

Det har inte ens gått två år sedan finanskrisen bröt ut på allvar. Ändå verkar erfarenheterna bortglömda. Dagens attacker mot EU-ländernas stabilitet har samma motiv som den ansvarslösa utlåningen till bostadssektorn - snabba ekonomiska klipp.

När Greklands nye premiärminister Giorgos Papandreou gjorde upp med fusket, inte minst under de senaste fem årens konservativa styre, så utlöste det häftiga reaktioner på finansmarknaden. Det var kanske inte så märkligt.

Däremot är det svårt att se de rationella skälen för de intensiva angreppen på Spanien och Portugal, liksom för att den så kallade marknaden inte litat på EU när man lovat hjälpa Grekland ur krisen.

Ett av skälen till att krisen fördjupas är den kraftiga nedgraderingen av vissa EU-länder, som kreditvärderingsinstituten gjort. Samma institut som missade den amerikanska bolånekrisen. De får nu hård kritik av EU-kommissionen, som vill reglera den ogenomskinliga verksamheten hos dessa mäktiga, icke-folkvalda institutioner.

Om detta skriver svenska ekonomijournalister i stort sett ingenting. Inte heller på nyhetssidorna får vi veta vilka som tjänar på de skyhöga räntor på statsobligationer som krisen driver fram, eller på eurons fall mot andra valutor.

Det är samma brist på kritisk granskning som bidrog till bolånekrisen i USA. Samma blinda tilltro som låter Mats Odell och Finansinspektionen komma undan med ytterst blygsamma begränsningar av dagens ansvarslösa utlåning till svenska bostadsköp.

Nytt gick världens skattebetalare in med stödpaket till bankerna värda upp till ofattbara 7,1 biljoner pund, enligt IMF. Nu tycks finanssektorns fiasko vara glömt. Mottot verkar vara: Spekulera på ni bara, så får medborgarna ta kostnaden.

Andra om krisen: AB, DN, Exp, Exp2, DN2,DN3,DN4, DN5, SvD, SvD2,SvD3,SvD4,SvD5,SvD6, SvD7, med flera

3 kommentarer:

  1. Återigen en bra post, Mats!

    Det verkar som vissa amerikanska och engelska finansanalytiker äntligen börjat få upp ögonen för det här.

    Lite trist att Sverige alltid ska ligga efter ...

    SvaraRadera
  2. Mats, bra tänkt å författat. Ekonomijournalismen har en del att förbättra.

    SvaraRadera
  3. Det är knappast spekulanterna eller charlatanerna på ratinginstitutens fel att Euroområdet befinner sig i stor kris. Det är ett systemfel att det är så sårbart, men i och för sig var väl att länderna skall var utlämnade åt marknadens godtycke en medveten konstruktion?

    Man kan bara spekulera i hur många tiotusentals arbetstimmar som ägnats åt att konstruera detta illa fungerande system, hur många flygresor till och från Bryssel som behövts.

    Effekterna av hur illa systemet fungerar är långt värre än vad många kritiker sträckte sig till i sina varningar om hur det kunde gå när krisen slog till.

    Det är de europeiska politikerna som drivit igenom detta valutaexperiment med européerna som labbråttor som är de ansvariga inte de som vill ha riskpremie för att låna ut till Grekland, det finns ju en real risk att Grekland m.fl. kan komma på obestånd.

    Här står man med drygt 10% officiell arbetslöshet i EU och skyhög i många länder, ett kraftigt underutnyttjande av de produktiva resurserna och de privata investeringarna har fallit dramatiskt och detta enda man hela tiden pratar om att det inte är nog med åtstramning för att minska offentliga underskott, förstår man inte att offentliga underskott är ett symtom på tillståndet i ekonomin och den höga arbetslösheten. Mer åtstramning kommer att minska aktiviteten än mer och öka underskotten. Vad man håller på med eller i vart fall helst vill är ren deflationspolitik typ 30-talet.

    Det märkliga är hur lågt de malliga morgontidningarna ligger när det gäller att analysera det dysfunktionella eurosystemet.

    SvaraRadera