onsdag 23 juni 2010

Reinfeldts gräddfil i medierna

Siffrorna i Politikerbarometern bekräftar den känsla många haft. Medierna har under mätperioden skrivit negativt om Socialdemokraterna, positivt om Moderaterna.

Ibland är det förstås motiverat med negativ publicitet om ett parti, positivt om ett annat. Det vore fel att begära någon slags total balans över varje månad.

Ändå borde sifforna som nu presenteras leda till ett mått av självkritik hos ansvariga utgivare och redaktionschefer. Har verkligen nyhetsbevakningen av partierna haft en rimlig objektivitet den senaste tiden?

För min del har jag sällan sett en så entydigt negativ bild av Socialdemokraterna under mer än 30 år som intresserad läsare. Visserligen missgynnade mediebilden Socialdemokraterna även i 2006 års val, men tidningsvinklarna nu under maj och början av juni slår kritiken av Göran Persson med hästlängder. Kampanjen mot Mona Sahlin påminner mer om hur brittiska tabloidtidningar brukar agera än om svensk dagspress i sina bästa stunder.

Däremot finns det inte mycket granskning av Moderaterna. Inte av Fredrik Reinfeldts trovärdighet, trots statsministerns tidigare bluffar om koldioxidskatt och FRA. Att svenska medier sent omsider uppmärksammar rapporten om Carl Bildt och Lundin Oil är ett av få undantag.

Ta Moderaternas lansering som välfärdsparti till exempel. Trots att både KI och SKL berättar att antalet kommunalt finansierade jobb minskat följer ingen större tidning upp Reinfeldts utspel om välfärden. Medierna ställer inte heller några frågor om hur kvaliteten i vård, skola och omsorg enligt Reinfeldt kan vara densamma idag med färre anställda trots att befolkningen vuxit med över 200 000 under mandatperioden.

Eller SCB:s rekordsiffror om arbetslösheten, som knappt märktes i Stockholmstidningarna. Eller oenigheten mellan de borgerliga partierna (som även Socialdemokraterna kunde göra mer för att belysa). Vad kan vi vänta oss för politik de närmaste fyra åren om Reinfeldt sitter kvar, eventuellt med passivt stöd från Sverigedemokraterna?

Det borde väl åtminstone ingå i tidningschefernas syn på sitt uppdrag att granska makten. Eller?

[UPPDATERING Ilmar Reepalu, andre vice ordförande i SKL, bekräftar vad jag skrivit tidigare om välfärdsjobben. Kommer något av riksmedierna att pressa Reinfeldt på bluffen i Almedalen?]

Andra om medier, politik: DN, Exp, SvD, med flera

1 kommentar:

  1. Väl skrivet. Det är välbehövligt när folk påpekar Alliansens brister, nåt som media inte vågar göra. Vore det okej om jag länkade din blogg på min Facebook? I upplysande syfte.

    SvaraRadera