lördag 13 november 2010

Finansspekulation bakom Irlands kris

Snacka om kris. Jag underskattar verkligen inte den svenska socialdemokratins svårigheter, men det som nu sker med Irland och eurozonen är av en annan dimension.

BBC berättar ikväll att Irland för samtal med EU-tjänstemän om landets ekonomiska kris. Räntorna på Irlands statsobligationer har rusat i höjden de senaste dagarna och nu handlar det om att sy ihop ett liknande räddningspaket som för Grekland.

Men det finns väsentliga skillnader. Greklands situation beror på misskötsel och fusk med landets statsfinanser under lång tid. På Irland beror det enorma budgetunderskottet på att den politiska ledningen beslutat rädda de banker som gjort jättelika förluster på spekulationsaffärer.

"Det är en skandal", säger Daniel Gros som jag träffar här i Bryssel. Han är chef för tankesmedjan CEPS och en ofta anlitad kommentator i ekonomiska frågor (men knappast någon vänsterdebattör). Att EU-kommissionen godkänt Irlands agerande borde kritiseras hårdare, menar Gros. Det handlar inte bara om att skydda bankkundernas pengar, vilket är rimligt, utan om att aktieägarna i bankerna också klarar sig undan.

Freddy Van den Spiegel, chefsekonom på storbanken BNP Paribas Fortis, menar att euron kan bryta ihop. Knappast en ny åsikt, men en uppfattning som känns synnerligen aktuell när vi möts mitt i den irländska turbulensen. Van den Spiegel vill ha ett ordnat sätt för länder som Irland och Grekland att lämna eurozonen.

Andra jag träffar här i Bryssel talar om ilskan mot storbankerna och hedgefonderna, långt inne i konservativa politiska läger. Visserligen har inte reglerna hittills blivit tillräckligt skarpa, menar till exempel Europafackets generalsekreterare John Monks, men det finns ett tryck i frågorna som saknats tidigare.

Ett exempel är att konservative Othmar Karas från Österrike fått igenom sin rapport om skärpta kapitalkrav på banker enhälligt i Europaparlamentets finanskommitté. När vi ses över en kopp kaffe berättar Othmar Karas varför överenskommelsen om skärpta regler i den globala Baselkommittén (Basel III) inte räcker. EU måste gå vidare när det gäller till exempel kvaliteten på bankernas kapital.

Den svenska debatten om bankerna verkar mesig i jämförelse med vad även konservativa politiker säger i EU (inklusive den ansvarige kommissionären Michel Barnier). Flera här i Bryssel berättar för mig hur Sverige hållit emot strängare regler, tvärtemot vad Moderaterna sa inför EU-valet förra året. Men Thomas Östros och andra ledande socialdemokrater har varit märkligt tysta om regeringens svaga agerande mot finansspekulanterna.

När Irlands kris åter sätter hela det ekonomiska samarbetet inom EU på spel borde reaktionerna bli starkare. En uppgift för de socialdemokrater som vill ägna sig åt politik även i dessa dagar.

Andra om Irlands kris: AB, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, Ekot, Exp, SvD, SvD2, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar