fredag 11 mars 2011

Värna kollektivavtalen i EU

Partiledarval i all ära, men nu gäller det för alla som gillar den svenska arbetsmarknadsmodellen att agera snabbt. I dag möts ledarna för euroländerna till toppmöte om den ekonomiska krisen.

På dagordningen finns bland annat ett nytt förslag till konkurrenskraftspakt, utarbetad av EU:s permanenta ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Det ska i första hand gälla euroländerna, men kommer också att påverka Sverige.

Det är känt sedan tidigare att de två männen bland annat vill låta kommissionen övervaka löneutvecklingen i medlemsländerna. Sådana förslag har redan lett till kraftiga protester från fackföreningar liksom från parlamentariker.

Nu skriver Svenska Dagbladet att förslaget också tar upp kollektivavtalens ställning:

"Extra känsligt för många skandinaviska öron är en paragraf om att kollektivavtal måste decentraliseras. EU-dignitärerna vill att en enskild arbetsstyrka ska kunna förhandla med en enda arbetsgivare och inte, som i exempelvis Sverige, att stora grupper i samma bransch förhandlar med alla arbetsgivare inom branschen och ”låser” denna."

Jag har inte sett denna uppgift tidigare men Teresa Küchler är en duktig journalist som säkert har goda källor. BBC har liknande uppgifter. Skulle eurotoppmötet anta en sådan formulering kan effekterna bli stora, både på arbetsmarknaden och på EU-debatten i länder som Sverige.

Försöken att påverka lönebildningen har varit uppe i riksdagen ett antal gånger. Jag tycker ändå läget är sådant att de rödgröna partierna måste ta i ännu mer. Att Fredrik Reinfeldt kommer till EU-nämnden före vårtoppmötet 24-25 mars räcker inte.

Begär en särskild riksdagsdebatt om konkurrenskraftspakten och EU:s ekonomiska styrning, inom de närmaste två veckorna.

Ställ hårda krav på den svenska regeringens agerande vid vårtoppmötet, så att Reinfeldt tvingas vara lyhörd inför fackliga synpunkter och undvika ännu ett nederlag i EU-nämnden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar